Bahan-Bahan:
Bersihkan ½ ekor ayam
Hiris 1 biji mangga muda
Belah empat 1 biji tomato
Ambil 2 sudu makan jus limau
2 helai daun selasih
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan [A]:
800 ml air
2 biji bawang besar dihiris halus
7 ulas bawang putih dihiris halus
4 sm lengkuas dihiris halus
3 sm halia dihiris halus
6 biji cili padi diketuk
1 helai daun limau purut
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan “A” ke dalam periuk. Rebus hingga mendidih.
2. Masukkan ayam, jus limau, daun selasih dan mangga ke dalam periuk . Kacau rata dan tambahkan garam.
3. Masukkan buah tomato dan biarkan ia mendidih selama 15 minit.
4. Tutup api dan hidangkan.
Bersihkan ½ ekor ayam
Hiris 1 biji mangga muda
Belah empat 1 biji tomato
Ambil 2 sudu makan jus limau
2 helai daun selasih
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan [A]:
800 ml air
2 biji bawang besar dihiris halus
7 ulas bawang putih dihiris halus
4 sm lengkuas dihiris halus
3 sm halia dihiris halus
6 biji cili padi diketuk
1 helai daun limau purut
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan “A” ke dalam periuk. Rebus hingga mendidih.
2. Masukkan ayam, jus limau, daun selasih dan mangga ke dalam periuk . Kacau rata dan tambahkan garam.
3. Masukkan buah tomato dan biarkan ia mendidih selama 15 minit.
4. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment